Je li pogrešno zaraditi na radu drugih?

Source: https://developer.mikek.dk/2010/07/13/is-it-wrong-to-make-a-profit-on-the-work-of-others-56/

Mike Kristoffersen

13 srpnja, 2010 11:30:47

Otvorena Web App Store ideja je dobio pozornost na Mozilla summitu. Sam napisao je blog o ideji da itko u stanju stvoriti stranice „prodati” aplikacija stvorenih od strane drugih, na sreću se čini kao da je ono što Pascal imao na umu (ispravite me ako sam u krivu).

Mislim da nema velike opozicije da kreativcima web aplikacija zarađuju novac na svojim kreacijama – o čemu bi se moglo raspravljati je li dućan trebao biti u stanju uzeti komad torte i ako bi autor trebao imati izreka o tome koju cijenu krajnji korisnik plaća, vratit ću se na to u trenutku jer upravo se u ovom postu na blogu radi.

Prije svega, želio bih napomenuti da, budući da na Internetu jedva postoje granice, ne vjerujem da bilo kakva ideja o postojanju različitih cijena ili datumima puštanja na različita tržišta nešto što pripada u trenutnom svijetu.

Ono što ja vjerujem je da cijena istog proizvoda može biti različita ovisno o tome u kojoj trgovini ga kupite i mislim da je fer da trgovina naplaćuje uslugu.

Ako stvorim neku aplikaciju, trebao bih odrediti cijenu prijave, što znači da bih trebao biti sposoban reći kako želim dobiti naknadu za nekoga drugog da koristi moje stvaranje, mogu postaviti cijenu, mogu to odabrati Ne želim nikakvu naknadu, želim jedan dolar ili želim trilijun milijardi dolara za to.

Veliko je pitanje sada, nakon što sam prodao aplikaciju trećoj strani (mislite prodavaonici), trebam li još uvijek moći odlučiti koju cijenu uzima treća strana, ako je proizvod prodat? Osobno bih se prilično naljutio kad bih kupio televizor i proizvođač tog televizora mogao odlučiti po kojoj cijeni bih ga mogao preprodati, recimo Sony je rekao da svoj Sony TV ne mogu preprodati ni za koju cijenu nižu od onoga za što sam platio prvobitno ili ako me prethodni vlasnik moje kuće spriječio da prodam kuću više nego što sam prvobitno platio.

Mislim da isto vrijedi i za softver, ako stvorim trgovinu web aplikacija, trebao bih biti u mogućnosti prodavati aplikacije za manje od onoga što im plaćam, možda bih htio privući promet u svoju trgovinu sniženjima, ili možda naplatiti pretjeranu cijenu za dodatnu uslugu ili pokriti troškove oglašavanja kako bih privukao ljude u moju trgovinu.

Potpuno razumijem da ako napravim aplikaciju i kažem da je prodajem za 99 centi, tada bih se mogao osjećati prevarenom ako vidim da se trgovina može prodati za 10 dolara, ali to je svijet u kojem živimo i konkurencija između Nadam se da će se prodavaonice sniziti, kad bilo tko može stvoriti trgovinu i postaviti cijene – Ako odem u trgovinu i platim 10x cijenu za koju kasnije pronađem isti proizvod u drugoj trgovini, onda trgovina koja naplaćuje 10x cijena me izgubila kao kupca za budućnost.

Moja poanta je da ako trgovine mogu vidjeti poslovni slučaj u prodaji aplikacija, tada ćemo imati mnogo više izbora (jedna trgovina može jamčiti povrat novca, a druga može ponuditi tjedan da privuče kupce).

U stvarnom svijetu fiksacija cijena i ekskluzivne prodavaonice rijetko imaju koristi za potrošača.

Svatko bi trebao biti u mogućnosti postaviti trgovinu i prodati sve programe koji im se sviđaju sve dok originalni autor aplikacije dobije naknadu koju želi.

 

Uncategorized
Kako odabrati ergonomsku stolicu.

Source: http://ergo.human.cornell.edu/AHTutorials/chairch.html Cornell University Ergonomics Web Da bi vam pomoći da odaberete ergonomski stolac možete upotpuniti Ergonomski Kupovina Evaluacijski obrazac. Vi bi također trebali provjeriti da li je stolica će ispunjavati najmanje sljedeće kriterije: Da li je sjedište pan osjećati ugodno i stati vaš oblik? Kada sjedite na stolici pan sjedala treba biti …

Uncategorized
Calendar Magic

Source: http://www.woodcourt.co.uk/calendar.htm Calendar Magic program je jednostavan za upotrebu koji je zabavan, informativan, edukativan i podjednako primjenjiv u kući i uredu. Calendar Magic testiran je na sustavima Windows 10, 8, 7, Vista, XP, Me, 98 i 95, a prijavljeno je da se bez problema pokreće u ostalim verzijama sustava Windows. Glavne …

Uncategorized
Simuliranje

Source: http://staff.um.edu.mt/jskl1/simul.html “Cijeli je Češki narod simulirajuća banda” Jaroslav Hašek: Dobri vojnik Svejk Što je simulacija Kontinuirana simulacija Diskretna simulacija Objektno orijentirana simulacija On-line simulacija Reference Što je simulacija Na najopćenitijoj razini, simulaciju treba smatrati oblikom spoznaje. (Spoznaja = akcija ili postupak stjecanja znanja.) Postoje tri osnovne metode kako doći do …