Pregled: odnos između ugađanje i timbre

Source: http://sethares.engr.wisc.edu/xenpre.html

 

William A. Sethares (Bill)

“Jasno je da timbreja instrumenta snažno utječe na to što zvuk ugađanje i zvuka najbolje odgovara tom instrumentu.” – W. Carlos

 

Prije nekoliko godina kupio sam glazbeni sintesajzer s intrigantnom značajkom – svaka bilješka tipkovnice mogla bi se dodijeliti željenom pitchu. Ta sloboda da samovoljno odredim ugađanje uklonila je ograničenje iz moje glazbe koju nikada nisam primijetio ili pitao – igranjem u dvanaest tona jednakog temperamenta. (To je način na koji se moderniziraju moderni klaviri, a sedam bijelih tipaka čine glavnu ljestvicu, a pet crnih ključeva popunjava nestale tonove, tako da je percipirana udaljenost između susjednih bilježaka (otprilike) jednaka.) Odjednom su se otvorili novi glazbeni svjetovi Željno sam istražio neke mogućnosti: nejednake podjele oktave, n jednake podjele, pa čak i neke akcije koje se uopće ne temelje na oktavu.

Zanimljivo, to je puno lakše igrati u nekoliko ugađanjes nego u drugima. Na primjer, 19-tonska jednaka temperamenta (19-tet) sa svojih 19 jednakih podjela oktave, je jednostavno. 19-tet gitara u Istini u autobusu gotovo mogao biti u zabludi za komad po Ry Cooder. 17-tet je teže, ali još uvijek prilično izvedivo. Imao sam na audiciju stotine zvukova, ali konačno pronašao prekrasan „keltska harfa” uzorak koji pruža osnovu  sedamnaest struna. U 10-tet, ipak, nitko od tonova u sintisajzer kao pravo na održanim prolaza. Bilo je teško naći para bilješke koje su zvučale razumno zajedno, a trijade su gotovo nemoguće. Sve pojavio pomalo out-of-napjev, iako ugađanje je upravo deset tona po oktavi. Nekako boju, ili kvaliteta ton zvukove kao da se ometa.

Što sam više igrala s alternativnim ugađanjem, to se više činilo da određene vrste ljestvica dobro zvuče dobro s nekim tonovima, a ne s drugima. Određene vrste tonova zvuče dobro u nekim mjerilima, a ne u drugima. Zašto je ovo? Kakav je odnos između zvuka zvuka i intervala, razmjera ili ugađanja u kojem se zvuk “podešava”? Postoji li temeljni uzorak?

Xentonality utakmice ugađanje za boju.

Moja knjiga  ugađanje boju spektra Skala, odgovara na ova pitanja crtajući na nedavnim rezultatima u osjetu, koje omogućavaju odnos između spektra i ugađanje biti istraženi na jasan i nedvosmislen način. Razmislite o tim odgovorima kao model glazbene percepcije koji omogućuje predviđanja o tome što čujete: o tome što vrste timbres su prikladne u određenom glazbenom kontekstu, i kakav glazbeni kontekst pogodan za određenu boju.

Ključni ideja je da konsonanci i nesklad nisu svojstvene osobine razmacima, ali su ovisni o spektra, boju ili tonske kvalitete zvuka. Specijalno dizajnirana  krivulje disonance pokazati kako predvidjeti najviše suglasnika intervale za određeni zvuk, a set najviše suglasnika intervalima određuje ljestvicu  u vezi  s navedenom spektra. Oni omogućuju glazbenici i skladatelji stvoriti zvukove u skladu s potrebama njihove glazbe, a ne da sastaviti oko zvukove nekoliko zajedničkih instrumenata. Na primjer, dizajniranjem posebne tonovima, to je sada moguće igrati consonantly u 10-Tet. Poslušajte „gitare” u  deset prstiju  ili synth zvukove u  krugu od trećine  koje se pojavljuju na CD  XENTONALITY, Sveukupni učinak je čudno, nezemaljski, ali to nije zbijena, disonantni ili bučan. Odnos spektar/skala daje kartu za istraživanje nonharmonic glazbenih svjetova.

Xentonality ujedinjuje spektar i razmjera.

U mjeri u kojoj je veza spektar/skala se temelji na svojstvima ljudskog slušnog sustava, to je relevantan za druge glazbene kulture. Dvije važne nezavisne glazbene tradicije su se gamelan ansambli iz Indonezije (poznat po svojim metallophones i neobičnim pet i sedam nota skale) i perkusije orkestara klasične tajlandske glazbe (poznat po svojim ksilofon poput idiofona i sedam tonova jednake kaljenog skali). Na isti način na koji instrumentalnih zvukova s ​​harmonijskim djelomični (na primjer, one uzrokovane vibro struna zraka i stupaca) su usko povezani s ljuskama na Zapadu, tako da su skale za gamelans odnose na spektra, odnosno tonske kvalitete, od instrumenti koji se koriste u gamelan. Isto tako, neobična vaga Tajlandski klasične glazbe odnose se na spektru ksilofon nalik Renat. Detalji se mogu naći u ugađanje boju spektra ljestvici.

No, tu je još mnogo toga. Sposobnost za mjerenje senzorne konsonance na pouzdan i perceptivno navedeni način vodi novu metodu koja može automatski ugađanje komad na temelju timbral karakteru glazbe. Komadi  Tri uši  i  Saint Vitas Ples  iskoristiti ovu adaptivni ugađanje. Naravno, moglo bi se lukavo traže kako bi se povećala nesklad; poanta je da je skladatelj i izvođač sada mogu izravno conterol ovo perceptivno relevantnih parametara.

Maks Mathews, jedan od osnivača elektronske glazbe, kaže

“Jasno je da su neuhvatljive boje jedan od najbogatijih izvora novih zvukova, a istodobno su pravi džunglu mogućnosti, tako da se mora izvući iz tog bogatog kaosa prije nego što bude glazbeno koristan”.

Povezanost spektra i ljestvica pruža organizacijski princip koji pomaže naručiti ovaj bogati kaos – dajući skladatelju kontrolu nad količinom senzorske suglasnosti ili disonancije u prolazu. Igrajući zvukove u srodnim mjerilima, moguće je ostvariti čitav raspon od neobičnih konsonansa do zapanjujućih disonancija.

Za više informacija, tu je  uvod  i puna  tablica sadržaja  za  ugađanje boju spektra skale, a  direktorij za CD, a cijeli tekst na papiru, koja se odnosi ugađanje i boju. Preuzimanja mnogih komada gore objašnjeno su dostupni u mp3 formatu  ovdje. Sažetak mp3s na CD-u koji prati TTS je  ovdje, a svi mp3s na ovoj stranici su opisane  ovdje.

Education
Kako biti pobjednik

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/student_research_advice.html Savjeti za studente koji započinju istraživački rad [Primjetite dobro: primjedbe i preporuke temeljene na tome da prvo budete Program preddiplomskog istraživanja student na Tehnološki institut Massachusetts-u, a kasnije nadgledate brojne Program preddiplomskog istraživanja studente na Tehnološki institut Massachusetts-u i dodiplomske i diplomske studente na Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyu-u.] Ne …

Education
Intelektualno vlasništvo, autorska prava, i učenje na daljinu

Source: http://horizon.unc.edu/projects/resources/intellectual_property.asp       Smjernice ureda za zaštitu autorskih prava SAD-a Prema američkom zakonu, nastavnici i studenti imaju pravo na korištenje intelektualnog vlasništva zaštićenog autorskim pravima za obrazovne (neprofitne) aktivnosti nazvane “poštena upotreba”. Ured za zaštitu autorskih prava knjižnice Kongresa na svojoj web stranici objavljuje smjernice za poštenu upotrebu odgajatelja …

Computer science
Kriza identiteta u računalnim znanostima

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.cs.identity.crisis.html   Douglas E. Comer     Prije malo vremena bio sam na sastanku na kojem je fakultet za računalne znanosti sjedio oko izražavanja mišljenja o tome što je važno na terenu i što bi studenti trebali naučiti. Rasprava je bila usredotočena na pokušaj definiranja informatika-a i pitanje na kojem …